Aktuella artister från Musikcentrum Syd

AKTUELLA ARTISTER inför
hösteN 2024 & våren/SOMMAREN 2025

Musikcentrum Syd har ett brett utbud av både väletablerade och nya artister. Här presenterar vi ett urval som är aktuella under hösten 2024 och våren/sommaren 2025. Vissa släpper nya album, vissa är ute på turné och vissa har nya spännande projekt på gång. Boka direkt via vår hemsida eller kontakta oss på Musikcentrum Syd.

Förutom att förmedla 250 olika artister så arrangerar vi nätverksmöten och driver nationella och internationella projekt och i höst samordnar vi bland annat träffar i Köpenhamn med Arts Music Denmark och JazzDanmark! Våra artister och vi på Musikcentrumkontoren besitter även en stor musikbranschkunskap och en del av den kunskapen samlar vi i Musikcentrum Kunskapsbanken.

I vårt Musikcentrum Riks-projekt Live Music from Sweden, samarbetar vi bland annat med Export Music Sweden och på den plattformen visar vi aktuella artisters livekonsertvideos.

I höst samarbetar vi även med Malmö Wisdome och ett antal Musikcentrum Syd-artister i ett projekt där artisterna skapar fem olika audiovisuella konsertupplevelser i 360-domen på Malmö Museum.

Under 2023-24 har Musikcentrum Syd producerat ett antal promotionvideos tillsammans med ett antal av våra artister ( Celia Linde, Sousou & Maher, Fanny Gunnarsson Quartet, Ventus + fler) och videografen Marcus Lundgren. Vi har publicerat en del av dem här och resten kommer att publiceras efter hand.

Vill du ha ett skräddarsytt utbud till just din verksamhet! Kontakta oss så lägger vi upp artister som just du är intresserade av.


KLASSISKT

Vindla String Quartett släppte sitt nya album “Med ljus och lykta” den 20:e september 2024. Låtarna på skivan är komponerade av kvartettens alla medlemmar tillsammans vilket gör den till ett unikt kammarmusikaliskt projekt.

“Musiken har ett alldeles eget sound, en kombination av de fyra kvartettmedlemmarnas musikaliska erfarenheter i allt från klassiska verk till svängig jazz, lekfull folkmusik och rytmiska poplåtar. Det är ett kreativt universum där kvartetten tillåtit sig att experimentera och säga ja till nya idéer och ett nytt sätt att skriva musik på”.

Vindla är tillgängliga för bokningar under hela 2025.


JAZZ 

pawky bokar just nu spelningar inför våren 2025. "Vi har under det senaste året turnerat med musiken från vår debutskiva som släpptes för ett år sen på Havtorn records. Nu har vi skrivit ännu mer purfärsk musik som vi är redo att presentera för publiken. " - Alice Hernqvist.

Medlemmarna i bandet: 

Alice Hernqvist - piano, synth

Emma Lönnestål - Trummor

Aaron Mandelmann - kontrabas

Hannes Bennich - altsaxofon

Isak Ingvarsson - saxofoner/klarinett


ROOTS - REGGAE - SOUL

Efia Abu – Aktuell för festivaler och arrangemang 2024–2025 Efia Abu har snabbt etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta röster inom roots reggae och soul, med framträdanden på festivaler som Urkult, Malmö Sommarscen och Öland Roots. Oavsett scenstorlek levererar Efia alltid en äkta och kraftfull upplevelse, perfekt för arrangörer som vill erbjuda något unikt och samtida!


BAROCK - FOLK - TIDIG MUSIK

Hedin & Meidel är aktuella med sitt andra album "Prowinciale" som ges ut av Smålands Musikarkiv. Första singeln ges heter "Donats svit". De är också aktuella med sin berättarkonsert Klockarens musikaliska värld, utgiven på Gammalthea 2023.


HIPHOP, BOOM-BAP, BEATS, JAZZ OCH SOUL

Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få. Houman Sebghati är rapparen som startade sin karriär i 165-kollektivet i västra Stockholm under hiphopens gyllene era i slutet av nittiotalet. Han har legendförklarats av kollegor och höjts till skyarna av musikjournalister. I höst och 2025 är han aktuell med en turné med musik, föreläsningar och workshops i ledarskap och kommer bland annat till Palladium i Malmö i februari med "På gränsen till ärlighet".


JAZZ

Mathias Landaeus har varit aktiv på den internationella scenen i tre decennier nu, denna nuvarande iteration av Landæus-trion har varit tillsammans i 8 år - och det märks. Som med många av de största grupperna i jazzhistorien finns det en nivå av förståelse och känslighet mellan spelarna som inte kan komma från något annat.

EXPERIMENTELLT - Mathias är också aktuell med en albumrelease! Mathias Landæus & Martin Küchen: MÜÆM. Küchen och Landæus har på sitt nya album gått vilse i natten och hamnat på en dystopisk nattklubb. När Landæus analoga syntar och trummaskiner blandas med Küchens saxofoner frambesvärjer de två impro-veteranerna en sällsam och hypnotisk synt-noise-frijazz. Release 22 nov och spelningar i Lund 22/11, PRiMi Cph 26/11, BrÖtz Gbg 27/11.


JAZZ-POP

Bakom We Floats musik och text står basisten Anne Marte Eggen och tillsammans med sina medmusiker tar hon med lyssnaren till en suggestiv värld där melodislingorna avlöser varandra och bildar en säregen drömmig atmosfär. Det är progressiv pop blandat med jazz, rock och kammarmusik. Hösten 2018 blev Malmögruppen We Float tilldelad Sveriges Radio P2:s Jazzkatten för årets grupp och de har gett ut tre kritikerrosade album.

"Vi bokar in spelningar för 2025 nu och i slutet av september går vi in i studion för att spela in vårt fjärde album tillsammans med Vindla String Quartet. Vi är även aktuella för spelningar i höst!"


EXPERIMENTELLT - FILMMUSIK

Ronald Heu är den klassiska gitarristen som står med ena foten i punken. Ronald är etablerad som filmmusikkompositör och som livemusikartist. På scen förmedlar han en filmisk upplevelse, men där är det upp till lyssnaren själv att forma berättelsen i sitt inre. I sitt liveset använder han sig av klassisk gitarr, tramporgel, syntar, samplers och kalimba.


SOPRAN - OPERA - SOLIST

Noora Karhuluoma är en erfaren ung sopran med en lyrisk röst, ovanligt bred spännvidd och kristallklar klang. Bland de kommande projekten för hösten 2024 finns rollen som “Donna Elvira” i Mozarts opera Don Giovanni, en recital i Musikhuset i Köpenhamn, sopransolot i Mozarts Requiem, Kröningsmässan och i J.S. Bachs kantat BWV 49. Hon har mottagit bidrag från Kulturrådet, Kulturfonden för Sverige och Finland, Kungliga Musikaliska Akademien och Kulturministeriet/Slots- og Kulturstyrelsen i Danmark och är Region Blekinges årets 2022 kulturstipendiat.


PIANOBASERAD ALT-POP I KATE BUSH ANDA. 

LÆRKE levererar lyxig pianobaserad alt-pop i Kate Bush-anda som svävar i gränslandet mellan elektroniskt och akustiskt, hopp och melankoli. Filmiska ljudlandskap tar dig från jazziga klanger och poppiga beats till en rofylld, introspektiv plats där du kan andas ut en stund. Kraftfull leadsång och existentiella texter står i centrum i LÆRKEs Konstpop. Bokningsbar under höst och vår.


FLER BOKNINGSBARA OCH AKTUELLA ARTISTER INFÖR 2024-2025



Ta också en titt på alla fantastiska svenska band på Musikcentrum Riks plattform för konsertvideos! I samarbete med bland annat Export Music Sweden.