Ny scen i Malmö för omslutande visuella konsertupplevelser

Foto av Andreas Nilsson från repetitionerna med KV.ARKEN och Ronald Heu.

WISdome Malmö + Musikcentrum Syd!

Fr Wisdome pressmeddelande:

I höst presenterar Malmö museum satsningen Wisdome Malmö Sessions, ett koncept där livemusik och digitala visualiseringar möts i en ny innovativ form. I samarbete med Musikcentrum Syd arrangeras tre kvällar där lokala musiker och visuella konstnärer bjuder in till en upplevelse som utforskar gränserna mellan konst och teknik.

Wisdome Malmö Sessions är ett steg i Malmö museums arbete med att utforska nya användningsområden för den avancerade visualiseringsteknik som finns i den omslutande dommiljön på Wisdome Malmö. Domen används vanligtvis för filmvisningar och pedagogiska aktiviteter, genom denna satsning öppnas nya möjligheter för att kombinera scenkonst och musik.

– Vi ser höstens framträdanden som ett sätt att utforska hur vi kan använda Wisdome Malmö på nya sätt. Genom att sammanföra aktörer från det fria kulturlivet med domens visualiseringsmöjligheter skapar vi en plattform för nya kreativa uttryck och samarbete mellan konstformer, säger Mats Fastrup, utvecklingsledare på Malmö museum.

Musikerna som medverkar i höstens Wisdome Malmö Sessions är: Kv.Arken samt Förnuft och Känsla, som inleder med den första konserten den 24 oktober. Cecilia Nordlund och Fullmånen Från Helvetet tar plats i domen den 7 november. Höstens konsertserie avrundas den 21 november med Loljud samt Ronald Heu.

– Detta är verkligen en dröm som jag har haft hela livet, att få göra en totalupplevelse, att få vara helt omsluten av musik och bild, kommenterar musikern Cecilia Nordlund.

Wisdome Malmö Sessions fungerar inte bara som en utvecklingssatsning för Malmö museum, utan skapar även möjligheter för lokala musiker att experimentera och utveckla sina kreativa idéer. Marcus Bader, projektledare på Musikcentrum Syd, menar att satsningen har en positiv inverkan på den lokala musikscenen och stärkta samarbeten mellan musiker, arrangörer och potentiella konsertlokaler – vilket i förlängningen kan leda till ett rikare scenutbud i staden.

Wisdome Malmö Sessions har premiär den 24 oktober 2024. Framträdandena hålls på torsdagskvällar, då Malmö museum har kvällsöppet till kl. 19.00. Biljetterna släpps på torsdag den 10 oktober och bokas via Malmö museums hemsida.  

Kommande konserter

24 oktober klockan 17.40: Kv.Arken och Förnuft och Känsla 

7 november klockan 18:50: Cecilia Nordlund och Fullmånen Från Helvetet 

21 november klockan 17.40: Loljud och Ronald Heu


Kvarteret Arken spelar drömsk kammarklezmer med nerv och fokus. Traditionell klezmer i nedskalad tappning varvas med nykomponerade låtar. ”Sånger från Svartsten” är ett nyskrivet verk av tonsättaren och riksspelmannen Mats Edén (1957). Verket är skrivet 2024 på beställning av Kv.Arken.
Visualiseringar av Daniel Jewesbury
Under konserten i Wisdome Malmö samarbetar Kv.Arken med Daniel Jewesbury, artist och filmskapare. Bildspråket som ackompanjerar föreställningen är kopplad till ett nytt filmverk som Daniel utvecklar för en separatutställning i Göteborg 2026.

KV.ARKEN består av
Elina Nygren, viola
Anna Thorstensson, cello
Annika Jessen, klarinett
Daniel Jewesbury
Under konserten i Wisdome Malmö samarbetar Kv.Arken med Daniel Jewesbury, artist och filmskapare.

Cecilia Nordlund och fullmånen från helvetet

Om föreställningen


Gå mjukt på jorden är en audiovisuell föreställning med bandet Cecilia Nordlund & Fullmånen Från Helvetet, i samarbete med konstnären Elin Maria Johansson och poeten Ylva Gislén. Föreställningen är en omslutande helhetsupplevelse där musik, film och poesi växelverkar.

Visualiseringar av Elin Maria Johansson

Konstnären Elin Maria Johanssons arbeten består av rumsliga installationer med video, performance, objekt och ljud. Tillsammans bildar verken en abstrakt och metaforisk väv som speglar den plats och den tid vi befinner oss

FOTO: ANNA DRVNIK

Om Loljud
Loljud, som har jämförts med artister som Kate Bush, känns igen för sitt tvärkonstnärliga och oförutsägbara förhållningssätt till elektronisk musik. Som en samlare av läten silar hon världen med en håv. Vattendroppar, radiobrus och mobilalarm fastnar i nätet. Oljud, det som bokstavligen går att plocka ur hennes artistnamn, är inte bara överraskningar som glimmar till i produktionen, utan konceptuella byggstenar som för berättelsen framåt.

2020 släpptes Loljuds debutalbum The Phases, en triptyk uppdelad i tre EP via skivbolaget Synth Babes, digitalt och exklusivt på vinyl. Under 2023-2025 släpps hennes andra album The Eons, inspirerad av jordens eoner och Hilma Af Klints målningar De Tio Största, i fyra delar.

Visualiseringar av Loljud
Visualiseringarna till Loljuds konsert görs av Loljud själv.

Om Ronald Heu

Ronald Heu växte upp i nordvästra Skåne. Under tidiga tonåren spelade han i en mängd punk- och alternativa band. Efter gymnasiet studerade han klassisk gitarr vid Royal Welsh College of Music and Drama i Cardiff där han tog examen år 2002. Med ena foten i punken och dess DIY approach och den andra i den klassiska musiken började han komponera.

Visualiseringar i samarbete med Patch Hofweber

I kvällens framträdande samarbetar Ronald med Patch Hofweber, en visuell designer och konstnär som oftast uppträder i klubbsammanhang, konserter och konstinstallationer. Patchs arbete utforskar fenomenologin av syn och mötet mellan projicerade och reflekterade färger. Hen är närmast associerad med den underjordiska klubben Skyddsrum, The Cowgirl Gallery och kulturföreningen PLX.

 

Förnuft & Känsla är en samtida betraktelse av människans motsägelsefulla kamp i strävan efter framåtrörelse och hållbarhet. Projektet är ett audiovisuellt verk som utforskar den dynamiska relationen mellan naturen och människan, med fokus på att balansera förnuft och känsla.

Genom en kombination av traditionell svensk folksång, omslutande elektroakustisk musik och film, får du en multisensorisk upplevelse som belyser drömmen om människans framåtrörelse och insikten av att det är en omöjlighet utan samklang med hennes ursprung, naturen.

Visualiseringar av Maria Tórgarð
Visualiseringarna till Förnuft & Känsla görs av Maria Tórgarð.

FÖRNUFT & KÄNSLA består av
Louisa Palmi - Kompositör & musiker
Elin Buxfeldt - Kompositör & artist
Maria Tórgarð - Visuell konstnär


Om Wisdome Malmö 

Wisdome Malmö är en upplevelsearena på Malmö museum med en visualiseringsdom och digitala lärmiljöer, skapad för att väcka nyfikenhet och intresse för vetenskap, dåtidens händelser och framtidens utmaningar. Wisdome Malmö ingår i ett nationellt nätverk av domer, som alla har fått stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Wisdome i Malmö har tillkommit genom stöd också från bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden och Malmö stad. 

Om Musikcentrum Syd 

Musikcentrum syd är en icke vinstdrivande stödorganisation för frilansande professionella musiker. De förmedlar kontakter och erbjuder rådgivning både för musiker och för dem som vill boka eller samarbeta med organisationens artister. De driver också regionala och internationella projekt för att stärka musiklivet i södra Sverige. 

Kontakt:

Mats Fastrup, utvecklingsledare, Malmö museum, mats.fastrup@malmo.se

Marcus Bader, projektledare, Musikcentrum Syd, marcus.bader@musikcentrumsyd.se