Musikcentrum Syd har ett brett utbud av Skapande skola artister. Artister som är vana vid pedagogiska processer och som i samråd med lärare och barn kan skapa ett anpassat projekt utifrån era behov. Det går annars också alldeles utmärkt att boka in en förställning eller konsert inom skapande skola ramen.
Knekke Greine är en fantasieggande skogstur. Eleverna tas ut i skogen av cirkusartister och musiker. Utifrån lek, äventyr, akrobatik, nyfikenhet och musik får de uppleva skogen med helt nya ögon. Knekke Greine designar en unik föreställning för varje plats vi kommer till.
I denna musikteater skildrar Ida Gustafsson sin mormor Halinas historia. Föreställningen bygger på Halinas egna ord och beskrivningar av den miljö och de obarmhärtiga metoder som hon tillsammans med drygt 132 000 andra kvinnor fick utstå i koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland.
Långt upp i tonåren visste Celia precis vad hon ville med livet hon skulle måla, måla, måla. Men så hörde hon den där skivan med Andrés Segovia... Det är inte alla vägar som bär till Rom. För Celia gick en väg till Genéve en annan till Köpenhamn och en tredje kanske just till er skola? Föreställningen är tänkt att inspirera den unga publiken, inte minst att ge tjejer en musikalisk förebild. Många kan känna igen sig.
När musiken, rytmerna, rörelserna och texterna bjuder in till att medverka blir det enklare att lära sig att sjunga, dansa, räkna och hälsa på olika språk.
Världsmästaren i nyckelharpa Emilia Amper och internationella sångstjärnan och multiinstrumentalisten Nadin Al Khalidi välkomnar oss på en resa genom olika världsdelar och olika tidsepoker. Vi får se hur nyckelharpan, den algeriska mandolen, den persiska Daf trumman och den Turkiska Kopuzeb är byggda och fungerar med mera.
Innanförskogen riktar sig till barn mellan 3-9 år. Innanförskogen handlar om ett demokratiskt samhälle i en norrbottnisk skog. Innanförskogen är ett innanförskap, där alla får plats och hjälps åt. Här bor olika djur och varje djurkaraktär har en egen låt som beskriver deras egenskaper och personligheter.
I denna nästintill ordlösa föreställning får barnen sjunga, rytmisera och interagera tillsammans. I det medeltida köket kommer folksagans magiska värld till liv och skapar gemenskap kring matlagningsintresset hos stor som liten. Extra anpassad för barn i blandade språkrgrupper.
En workshop-serie i fyra delar som utgår ifrån föreställningen Sigrid och Draken. Sagan har inbyggda verktyg för språkutveckling och känslomässig utveckling. Barnen får uppleva ett äventyr, interagera, rytmisera, räkna, rimma och sjunga tillsammans . Dessutom ligger stor fokus på att klara av starka känslor som rädsla och mod.
En samtida cirkuskoreografi präglad av glädje och energi och med en känsla av att nu kommer cirkusen till byn.. Akrobatik och rörelse i olika former. Kan innehålla allt från akrobatik till jonglering och annat anpassat efter era behov och förutsättningar.
Orgeln är ett sällsynt spännande instrument - den kan vara tyst som en liten mus eller låta starkt som ett jetflygplan! Men hur spelar man? Och kan verkligen barn få spela orgel? Självklart! Häng med och lyssna, spela och utforska!
Kliv in i en magisk värld där allt är möjligt och ingen är för liten för att göra skillnad. Med hjälp av dockor sydda i återbrukat material och en kombination av berättande, skådespel och musik bjuder Sagovisa in till interaktiva barnföreställningar där publiken är med och skapar magin.
Houman Sebghati har varit verksam musiker för unga i skolan sedan 2010 och har gjort över 200 spelningar i skolans värld. Tillsammans med sitt band Dom Fantastiska Få har han för 2024 fått verksamhetsstöd från Statens Kulturråd för sin turné Klättra upp igen. Föreställningen är även subventionerad för 49 kommuner i Västra Götaland genom deras kulturkatalog. Föreställning, föreläsning, ledarskapsutveckling och workshop bildar ett paketet som man tillsammans kan sy ihop för ens kommun.
Vi undersöker de traditionella sätten att skapa uttryck och dans. Vi låter oss inspireras av barnens favoritdjur, vardag och människans alla känslor och skapar med dessa en dansande saga tillsammans. Med afrikanska trummor och musik tolkas och förstärks barnens uttryck och de får en möjlighet att påverka och använda sin egen fantasi i gemenskap. Tillsammans med de yngre barnen dansar vi fram en resa med olika färdmedel och genom skilda världar.
I projektet Green Soul spelar bandet Everybody Gets Lonely Orchestra nyskrivna låtar i gammal god 60/70-talssoul-anda (tänk James Brown eller Aretha Franklin), om hur man som barn kan leva mera miljövänligt och påverka sin omgivning i mera hållbar riktning. Musikerna utgör gräddan av Skånes artister, med medlemmar från bl.a The Ark och Cardigans.
– Sveriges modernaste schubertiad
Möt en knasig pianist och en äkta operasångerska som med en sång av Franz Schubert leder gruppen i ett lekfullt utforskande av den klassiska musiken. Eleverna ger 1800-tals-poesin en makeover och i hatten finns verktyg för att prova på den aleatoriska kompositionskonsten.
Vår föreställning kan ses som en introduktion in i sagans värld med troll och häxor. Berättelsen baseras på en folksaga av Alfred Smedberg och musiken är hämtad ur Peer Gynt-sviten, skriven av Edward Grieg. Där ingår bland annat den kända trolska musiken Morgonstämning och Bergakungens sal. En orädd och godhjärtad flicka möter skogsväsen av olika slag och vi får se hur hon reder ut situationen i dess olika möten.
I Alice Tegnérs anda skapar barnen egna sånger, sagor och scener tillsammans med oss (eller gör finn-opper, som Alice själv skulle ha sagt). Under workshopen sjunger vi Alice Tegnérs visor och gör lekfulla och roliga drama- och improvisationsövningar med musik, sång och rörelse, där barnen leker fram sagor, sånger och scener, med rum för skratt.
En fartfylld låtskrivarworkshop i digital musikproduktion för årskurs 4-5. Genom workshopen får eleverna uppleva hur enkelt och kul det är att skriva egna texter och slöjda musik. Genom lekfulla och involverande övningar får eleverna skriva egna låttexter, inspireras av poesi och annan litteratur samt testa att loopa och sampla sina egna röster och ljud som vi hittar i rummet.
Kora-traditionen ger barnen möjligheten att upptäcka musikens direktverkande superkrafter och ger dem verktyg att uttrycka och beskriva sina känslor. Vi arbetar gärna med historieberättande, som också är en del av koratraditionen, där barnen aktivt kan vara med och skriva sina egna historier som sedan omsätts i musiken.
JiiJii betyder “att dansa” på mandinka. JiiJii’s musikföreställning Vara här handlar om människors behov av gemenskap. Med rytmer från Afrika, toner från saxofonen, pianospel, tumpiano och sång skapar vi ett svängigt hav av rörelser och kontaktytor där alla kan vara med.
Vi skapar musik, bilder och partitur med papper, blyerts och "barriärsyntar". Barriärer kan vara motstånd, gränser och skydd de kan raseras och byggas upp. Barriärer kan ge energi och nya lösningar. Vad är en barriär för dig? Alla deltagare får skapa bilder, bilderna sätts samman till berättelser som blir partitur och musik.. Ann Roséns Skapande skola koncept formas utifrån barnens behov och önskemål tillsammans med lärare och barn.
Hållbar odling, omställning och klimatfrågor på schemat? Samla 4–8 klasser i ett kreativt fördjupningsarbete med skogsträdgårdstema. Med utgångspunkt i en nyutgiven bok (finns även i digital form) får eleverna lära mer om skogsträdgårdens ekologi och filosofi. Sångerna handlar om skogens ätliga växter, matlagning, psykisk hälsa och lek i naturen.
Som klassiskt utbildade musiker tar kvartetten avstamp i den klassiska musiken men färdas sen genom många olika stilar och genrer. Föreställningar för barn och med visionen att barn på nära håll ska få uppleva en konsert med hög kvalité och på ett sätt där de känner sig inkluderade och delaktiga.
En interagerande, hälsosam berättelse med mycket fantasi, skoj och skratt! Till de medryckande tonerna av världsmusik och en färgstark sagobok i jätteformat kommer Greta Get, Gunvor Grönkål, Doktor Broccoli och Professor Skräp ta med dig till en saga som vi alla kan lära oss något av.I samband med föreställningen erbjuds workshops för barn i olika format!
Nu kan din klass vara med och göra en alldeles egen låt i en digital portabel studio som sätts upp i klassrummet.
Lyssna på vår PODCAST-SERIE som handlar om hur det är att arbeta med Skapande Skola. Den är särskilt riktad till dig som musiker som vill börja arbeta med Skapande Skola och söker råd och tips. Men är också nyttig för dig som är beställare, eller som vill uppdatera din kunskap eller bara få inspiration.
I denna skapande skola-produktion får eleverna utmana sina egna rädslor genom musikaliska intryck och egna uttryck. Tillsammans med andra vågar vi möta våra rädslor och fasor genom lek, improvisation och personliga berättelser. Vi kan skräddarsy workshop-upplägget tillsammans med er.
Läs mer →