Behöver du nya pressbilder?
Nästa fotografering med fotograf Aija Svensson, som denna gång är helt gratis för dig som är medlem, äger rum i Malmö 8-9 februari. Logga in på medlemssidorna för att anmäla dig!
***FULLBOKAT***
Nya tider för fotografering med Aija Svensson (helt gratis för dig som är medlem).
Logga in på medlemssidorna för att anmäla dig!
Nästa fotografering med fotograf Aija Svensson, som denna gång är helt gratis för dig som är medlem, äger rum i Malmö 8-9 februari. Logga in på medlemssidorna för att anmäla dig!
Musikcentrum firar 50 år med ett gammalt hederligt “gröthäng” live från Malmö. Vi pratar med Ragnar Berthling och Karin Inde om Musikcentrums historia och gör en framtidsspaning. Ann Rosén och Sten-Olof Hellström sänder livemusik från Österlen och Anna Rynefors och Erk Ask-Upmark sänder live från Genarp! Astrid Selling är moderator.
"Hur är det att verka som frilansande musiker utanför storstaden?" Astrid Selling samtalar med Hjärnarpsbon Stefan Klaverdal, och Laholmsbon Malte Zeberg, båda frilansande musiker, om de möjligheter och begränsningar som finns för frilansande musiker utanför storstaden.
Nästa fotografering med fotograf Aija Svensson, som denna gång är helt gratis för dig som är medlem, äger rum i Malmö 8-9 februari. Logga in på medlemssidorna för att anmäla dig!
Ett inspirerande samtal om ljudets betydelse och musikens roll i filmiska verk. Och kanske lika mycket om filmen som konstform.
Med ingång från olika håll kommer kvällens paneldeltagare att samtala om och visa exempel på hur ljud och musik kan användas som aktiva beståndsdelar i skapandet av egna filmiska världar och universum – och därmed höja den konstnärliga upplevelsen.
Vi firar öppnandet av musiksverige! Kom till MCSs medlemskväll för att träffa musikerkollegor och styrelsen och prata om framtiden. Ta gärna med en vän och allra helst någon som också kan bli medlem i föreningen. Det blir livemusik under kvällen av Lotta Wenglén, Ida Karlsson, Gotte Gottlow.
Musikcentrum Syd åkte i aprilvåren ut och besökte några medlemmar i i Billinge, Maglasäte och Ynglingarum i Höörs, Eslövs och Hässleholms kommun mitt i Skåne. Tillsammans kallar de sig Mittscen Skåne och vill med sitt nätverk skapa möjligheter för kulturaktörer i mittskåne att träffas och bygga nya nätverk och scener som de själva äger.
Nu kan du som är medlem i Musikcentrum Syd och vill vässa verktygen i ditt PR-arbete ansöka om att delta i Omstarta Mej!
Tack vare en extra satsning från kulturrådet kan vi under våren erbjuda extra stöd för dig som vill producera bättre innehåll i dina kommunikationskanaler, med fokus på kommunikationsstrategi, copy, foto, film och grafik.
Mathias Landaeus är frijazzmusikern från Lund som numera huserar I Höör. I höst startar han, tillsammans med Musikcentrum Syd, en stödgrupp för musiker med inspiration från samtalsterapin Re-evaluation counseling . I detta avsnitt av MCS-podden berättar han mer om stödgruppen och om livet som jazzmusiker på och bakom scenen.
Under hösten har Musikcentrum Syd arbetat med en ny Starta Mej!-grupp inför närvaron på Womex i Las Palmas. Fem artister deltog i gruppen och arbetet har varit intensivt! En av deltagarna var Malte Zeberg med gruppen Floating Sofa Quartet. Gruppen beskriver sig som ung nordisk folkmusik med en ensemble från Danmark, Sverige, och Finland. Här berättar Malte om sina erfarenheter av Womex och om hur Starta Mej! hjälpte honom att förbereda sig inför resan.
Hur såg dina förberedelser inför Womex ut?
Jag hade diskussioner med mitt band om var vi vill nå ut härnäst och utgick ifrån det. Jag hade också en del personer som jag känner till sedan tidigare genom kollegor som jag vill få kontakt med. Sen kollade jag igenom listan med delegater en del och pekade ut några nyckelpersoner där. Jag hörde av mig till några av dem på förhand sedan laddade jag väskan med flyers, visitkort och skivor och for iväg!
På vilket sätt hjälpte Starta Mej! dig att förbereda dig inför Womex?
Framför allt var det som en morot för mig att få igång förberedelserna. Dels bara genom att träffas och peppa varandra, men det var också väldigt lärorikt att diskutera sitt konstnärskap i grupp. Det gjorde det lättare att jobba fram formuleringar för att beskriva det jag arbetar med på ett effektivt och tydligt vis. Eftersom jag var på Womex förra året så visste jag ungefär vad jag skulle förvänta mig, men den här gången kände jag mig mycket mer förberedd i och med Starta Mej.
Hur upplevde du mässan på plats? Kan du berätta lite om dina intryck?
Mässan är väldigt stor och kan stundtals vara rätt överväldigande, men allt är väldigt väl arrangerat och det är relativt lätt att hitta runt i den djungel som det ändå kan vara. En kan definitivt får nog av allt minglade och presenterande men det är också väldigt trevligt att träffa alla eldsjälar som brinner för samma musik som en själv. Det bästa är nog kvällarna när en går ut och äter lite med antingen gamla vänner eller nyfunna kontakter och sedan går och kollar in någon riktigt bra konsert.
Ibland kan man höra att folk tycker att det är slöseri med tid att delta på mässor av den här typen. Vad tycker du? Har du fått något konkret ut av ditt deltagande?
Jag tycker definitivt att det är värt att åka på mässor. Även om det kan kännas som att en inte får ut någonting konkret på direkten så tror jag att det gör väldigt mycket i längden att bara synas till och hålla lite koll på scenen. Jag har både upptäckt massor av nya ställen som jag skulle vilja spela på och även fått kontakt med folk som är arrangörer/bokare/media osv. Men jag känner också att även om jag inte åker från Womex med en färdig bokad turné så är det nog så lärorikt att bara reka lite och se hur branschen ser och vad andra musiker sysslar med.
Jag tror att ju mer konsekvent du kan vara med att åka varje år ju mer kommer du få ut , detta var bara mitt andra år men redan nu kände jag igen många som jag träffade förra året och kunde ta upp tråden igen med. Jag kommer definitivt försöka åka nästa år igen. Jag känner mig också nyfiken på amerikanska och kanadensiska motsvarigheterna Folk Alliance och Mundo Mondial, de skulle vara roligt att åka på.
Vilka är dina bästa råd till andra som funderar på att åka?
Jag tror att det är lätt att stirra sig blind på att målet är att hitta "rätt" folk att prata med och att lyckas övertala dem om att du har en fantastisk produkt att sälja. Personligen tror jag snarare att det handlar om att träffa många av de kontakter och vänner som en redan har och bara låta dig svepas med lite av vad som händer. Ha roligt och var dig själv så kommer du njuta mer av upplevelsen och träffa spännande kontakter. Jag stärkte rätt många äldre kontakter i Tyskland och Belgien men även i Norden och fick spånat på många framtida samarbeten. Jag fick också fin kontakt med flera amerikanska och kanadensiska bokare som jag vill fortsätta jobba med
Den 7 juni var Musikcentrum Syd medarrangör till Pitch It, en föreläsning om att presenterar sitt projekt för finansiärer. Även om huvudfokuset i föreläsningen ligger på filmbranschen finns det mycket att lära av Sibylle Kurz erfarenheter och tips!
Föreläsningen finns nu tillgängligt på Resurscentrums gemensamma Youtube-kanal.
Föreläsningen arrangerades i samarbete mellan Kulturakademin, Film i Skåne, Alma Manusutbildning, BoostHBG, Filmcentrum Syd, Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd och Musikcentrum Syd.
Här följer en snabbgenomgång av vad du ska tänka på när du skriver en artistpresentation eller säljtext.
Allmänt:
- Texten inklusive bio/bakgrund ska vara max en A4 lång
- Skriv i tredje person
- Vänd på perspektiven! Tänk utifrån mottagaren. Vilken är målgruppen och vad har
den för motivation/drivkraft när den läser?
- Om du skriver på svenska, använd i första hand svenska ord och uttryck
- Använd stavningskontroll
Beskrivning:
Använd sättning, genre och musikaliska referenser för att beskriva det musikaliska uttrycket.
Samarbetspartners och spelställen kan också bidra till att skapa en bild av vad det är för typ av musik du arbetar med. Beskrivningen ska ge ett objektivt intryck. Låt värdeord i första hand uttryckas genom citat från andra!
Skriv tex gärna att “kompositionerna är genialiska” om det refererar till ett faktiskt omnämnande, annars inte.
Disposition:
Ordna innehållet efter relevans snarare än kronologiskt! Mest aktuell info först! Första
stycket ska gärna kunna fungera som fristående pitch. Börja tex texten “Sångerska inom genren... Just nu aktuell med... etc” snarare än “Redan som femåring älskade hon att sjunga...”
Stil:
Använd ett enkelt språk! Undvik långa meningar, bisatser, formella termer och förkortningar.
Till viss del kan stilen i texten gärna spegla stilen i musiken. Texten till en barnföreställning kan tex vara lekfull, medan texten till en musikperformance kan ha ett språk som associerar till samtidskonst.
Meriter:
Låt meriter tala för sig själv!
Skriv tex “tog pianolektioner ex antal år...” snarare än “han tyckte det var jätteroligt att spela
piano...”
Exempel på disposition:
- Snabbpresentation: Vem är jag? Namn, ålder, genre
- Konkret beskrivning: Inspiration, sammanhang, samarbeten
- Aktuell med: Projekt, spelningar, releaser
- Sagt om mig: Citat och omnämnanden
- Bakgrund: Hur det hela började, motivation, musikalisk resa etc
Har du kommentarer, synpunkter eller egna erfarenheter du vill dela med dig av? Skriv gärna några rader i kommentarsfältet nedan!