Moving out
Att verka som frilansande musiker utanför storstan
Musikcentrum Syd åkte i aprilvåren ut och besökte några medlemmar i i Billinge, Maglasäte och Ynglingarum i Höörs, Eslövs och Hässleholms kommun mitt i Skåne. Tillsammans kallar de sig Mittscen Skåne och vill med sitt nätverk skapa möjligheter för kulturaktörer i mittskåne att träffas och bygga nya nätverk och utveckla scener som de själva äger.
Läs vidare nedan eller gå direkt på videon eller podcasten här:
Sofia Thelin, Ida Gustafsson, LinaMaria Bengtsson och Jerry Segerberg har tidigare samarbetat inom ramen för kulturföreningen Underverket i Malmö. Det var ett kontorskollektiv och en mötesplats i Malmö som samlade individer, projekt och verksamheter som främst hade kreativitet som gemensam nämnare. Underverket lades ner i juli 2019. Med erfarenheten att fler är starkare och att fler röster hörs mer, hoppas de skapa en långsiktig och hållbar förändring i kulturpolitiken i de tre kommunerna och göra dem uppmärksamma på de behov, drömmar och den mångfald av artistisk kompetens som finns i “trekommunslandet”.
Kanske är det centrala med ett samlat namn? Det kan härbärgera kulturaktörer och skapa träffpunkter på olika platser i mittskåne, det vill säga, de aktörer som är verksamma inom kultursfären och scenkonsten, så som musiker, skådespelare, författare (uppläsningar), performancekonstnärer, bildkonstnärer, filmare, ljudtekniker, dekormålare, ljustekniker och videoproducenter etc.
Kulturpolitiken skiljer sig åt i de tre kommunerna. Det finns mer eller mindre i budget i de olika kommunerna att förhålla sig till, och olika arbetssätt, olika sätt att kommunicera och implementera en kulturpolitik i praktiken. Eftersom de bor i olika kommuner så har de den kommunala erfarenheten och kan jämföra och kanske ställa krav och räcka ut en hand för att börja skapa tillsammans med kommunerna och de kulturaktörer som verkar i området.
Med pandemins intåg såg LinaMaria Bengtsson, sångare, skådespelare och swingdansare och Jerry Segerberg, skådespelare, kulturproducent och swingdansare, jobben försvinna och tog beslutet att infria en mångårig dröm om att lämna lägenhetslivet i Malmö och flytta ut på landet. De har bosatt sig i Ynglingarum i ett litet rött hus vid landsvägen. Med på köpet (nästan) fick de den gamla, väldigt nedslitna skolan i Ynglingarum som de genast satte igång att rusta upp så att de kunde uppfylla en annan dröm de hade, att skapa ett kulturhus. De byggde också en stor scen med tillhörande läktare ute i det fri. Här hoppas de kunna sätta upp konserter, pjäser, dansevents etc men också att andra kulturaktörer tar kontakt med dem och inleder samarbeten. Redan har en konstutställning ägt rum i kulturhuset och i mitten av maj kommer Jerry och LinaMaria spela teater.
– Under coronan fick vi bland annat två får i gage för ett inställt gig, det ena fåret visade sig vara betäckt och nu i april, 2021 föddes två lamm, berättar LinaMaria och Jerry. De har också höns, tupp och katt och odlingsplättar med potatis och grönsaker, de brygger eget öl efter husbehov och en mycket smakrik kombucha.
Mittscen Skåne
Sofia Thelin
Sofia Thelin är sångerska och låtskrivare boende i Malmö och Maglasäte. Hon är en klassiskt skolad musiker som sadlade om till egensinnig singersongwriter. Hon har under många år varit verksam som musiker, körledare, kompositör och artist.
Sofia driver Maglasätefestivalen som startade förra året, en musik- och skördefestival för lokala konstnärer och artister med husband och öppen scen.
Under våren har hon också startat ett streamat event som heter Music and Poetry in progress, där låtskrivare och sångare samlas på en öppen digital scen. Där kan de prova nya sånger, dikter, melodier och projektidéer inför publik, bli underhållna och peppade av varandra.
Ida Gustafsson
Ida Gustafsson är bland annat aktuell med med att sätta upp musikföreställningen Halina – en överlevares berättelse i samarbete med Malmö Museer.
Ida är den drivande upphovskvinnan bakom det färgstarka musik- och scenkonstkollektivet Apolonia. Hon är också utbildad musikpedagog.
Ida har släppt sex album (varav två för barn) med egen musik i flera olika konstellationer i genrer som folk, världsmusik, reggae, folkpop, progg, kabaré och singer/songwriter. Apolonia finns med svenska texter på Spotify.
LinaMaria Gustafsson
Linamaria är utbildad som Musikalartist på det Danske Musicalakademi och har arbetat som skådespelare och sångare i många föreställningar. Bland annat på Västerviksrevyn, Ystad stadsteater men framförallt i sin och Jerrys egna teaterbolag; Teater Trassel. Lina har också mottagit Parneviksstipendiet. Hon sjunger jazz & undervisar förutom teater även barn & vuxna i Lindyhop, jazzdans, yoga, stepp & akro.
Jerry Segerberg
Jerry är skådespelare samt utbildad kulturproducent vid Kulturverkstan i Göteborg, med stor erfarenhet av barnteater och improvisation. Han har under fem säsonger setts i ett antal roller på Astrid Lindgrens Värld, samt underhållit stora och små som showartist för Ving. Jerry har varit verksam i fria teatergrupper som Teater Sesam och Teater Blaffa och var med och grundade Teater Smuts. Han är också medgrundare till Teater Trassel.
VIDEO
00:00 Intro
02:50 Linamaria Bengtsson och Jerry Bengtsson om varför de flyttade till Ynglingarum
05:12 Om kulturhuset i Ynglingarum och scenen
08:00 Om projektet Moving Out
09:30 Sofia Thelin i Maglasäte - Maglasätefestivalen
12:40 Ida Gustafsson i Billinge
15:38 Grunden till nätverket Mittscen skåne
20:54 Om nätverk och postpandemin
31:08 Om framtiden och olika projekt
Den 11 mars var vi i Höör och träffade några av våra medlemmar och nätverket Mittscen Skåne. Musikcentrum Syd har som mål att bli mer decentraliserat med nya noder ute i regionen. Vad detta innebär i praktiken håller vi just nu på att ta reda på tillsammans med våra medlemmar. I fredags gick vi igenom behov och drömmar som vi sedan ska paketera i bland annat gemensamma koncept och nya projekt.