Lathund för din artistpresentation

Lathund för din artistpresentation

Här följer en snabbgenomgång av vad du ska tänka på när du skriver en artistpresentation eller säljtext.

Allmänt:
- Texten inklusive bio/bakgrund ska vara max en A4 lång
- Skriv i tredje person
- Vänd på perspektiven! Tänk utifrån mottagaren. Vilken är målgruppen och vad har
den för motivation/drivkraft när den läser?
- Om du skriver på svenska, använd i första hand svenska ord och uttryck
- Använd stavningskontroll

Beskrivning:
Använd sättning, genre och musikaliska referenser för att beskriva det musikaliska uttrycket.
Samarbetspartners och spelställen kan också bidra till att skapa en bild av vad det är för typ av musik du arbetar med. Beskrivningen ska ge ett objektivt intryck. Låt värdeord i första hand uttryckas genom citat från andra!
Skriv tex gärna att “kompositionerna är genialiska” om det refererar till ett faktiskt omnämnande, annars inte.

Disposition:
Ordna innehållet efter relevans snarare än kronologiskt! Mest aktuell info först! Första
stycket ska gärna kunna fungera som fristående pitch. Börja tex texten “Sångerska inom genren... Just nu aktuell med... etc” snarare än “Redan som femåring älskade hon att sjunga...”

Stil:
Använd ett enkelt språk! Undvik långa meningar, bisatser, formella termer och förkortningar.
Till viss del kan stilen i texten gärna spegla stilen i musiken. Texten till en barnföreställning kan tex vara lekfull, medan texten till en musikperformance kan ha ett språk som associerar till samtidskonst.

Meriter:
Låt meriter tala för sig själv!
Skriv tex “tog pianolektioner ex antal år...” snarare än “han tyckte det var jätteroligt att spela
piano...”

Exempel på disposition:
- Snabbpresentation: Vem är jag? Namn, ålder, genre
- Konkret beskrivning: Inspiration, sammanhang, samarbeten
- Aktuell med: Projekt, spelningar, releaser
- Sagt om mig: Citat och omnämnanden
- Bakgrund: Hur det hela började, motivation, musikalisk resa etc

Har du kommentarer, synpunkter eller egna erfarenheter du vill dela med dig av? Skriv gärna några rader i kommentarsfältet nedan!

Anne Marte Eggen på Jazzahead 2018

Anne-Marte Eggen

Musikcentrum Syd presenterade fem artister på årets upplaga av Jazzahead i Bremen. Tre av artisterna deltog i vårt artistutvecklingsprogram Starta Mej! under våren, där vi tillsammans arbetade igenom deras säljmaterial för att kunna presentera dem på bästa möjliga sätt på mässan. På plats i Bremen fanns Carolina tillsammans med Anne Marte Eggen från We Float som var genom sitt deltagande i Starta Mej! också kunde få sitt deltagande i mässan finansierat av oss på Musikcentrum Syd. På mässan fick vi möjlighet till både individuella möten med internationella och svenska kontakter och till speed-meeting annordnade av Export Music Sweden. Här berättar Anne Marte om sin upplevelse av mässan:

Vilka var dina förväntningar när det blev bestämt att du skulle delta på Jazzahead?
– Det var väldigt svårt att föreställa sig hur Jazzahead skulle vara eftersom jag aldrig hade varit på något liknande innan. Av samma anledning var det svårt att skapa sig stora förväntningar. I likhet med många andra branscher är det mycket som handlar om kontakter och nätverk i musikbranschen och det tar tid att bygga upp. Mitt mål var att lära känna nya personer, lära mig mer om hur branschen funkar och att ha kul!  

Visitkort.jpg

Hur såg dina förberedelser ut?
– Jag åkte dit för att promota mitt band We Float och fick en del tips och hjälp av Carolina på MCS om vad som var bra att göra inför mässan. Min hemsida fick ett litet lyft med uppdaterade presstexter och bilder och jag tryckte upp flyers. Jag försökte även boka in möten med en del aktörer på mässan, men lyckades inte boka in något.

Hur upplevde du mässan på plats? Kan du berätta lite om dina intryck?
– Det var överväldigande! Enormt stort, massor av folk och flyers och visitkort på alla bord. Det var en liten chock först, men efter en liten stund kom jag in i det och då var det bara kul!  Alla var väldigt vänliga och det var lätt att komma i kontakt med folk. Och framförallt var det väldigt kul att lära känna så många nya personer!

Ibland hör man folk tycka att det är slöseri med tid att delta på mässor av den här typen. Vad tycker du? Har du fått något konkret ut av ditt deltagande?
– Om man har förväntningar om att bli erbjuden massor av spelningar efter en sådan mässa blir man nog besviken. Men man träffar mycket folk som kan bli potentiella samarbetspartners i framtiden, så jag tror ändå att det kan vara värt att åka ner. Man ska nog vara beredd på att jobba mycket innan och efter och så tror jag att man ska ha långsiktiga mål och planer.

– För min del har det ännu inte gett något konkret, men nu har jag nya personer som jag kan ta kontakt med nästa gång We Float skall på Europaturné. Nästa gång vi planerar en turné har vi flera att kontakta och jag tror att arrangörerna hellre vill boka oss när vi är i närheten så att de inte behöver stå för resekostnaderna.  

Vad tänker du kring att delta på Jazzahead fler år? Finns det andra mässor som du skulle vilja delta på?
– Jag tyckte att det var väldigt kul att vara på Jazzahead och vill gärna åka tillbaka nästa år! Angående andra mässor har jag inte så bra koll, men jag spelar ju väldigt mycket olika musik så jag skulle nog vilja åka till Womex någon gång.

Läs mer om Anne Martes band We Float!

Här hittar du alla artister som vi presenterade på mässan!

Här hittar du mer info om Jazzahead!

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Musikcentrum Syd på Folk- och Världsmusikgalan 2018

Folk- o Världsmusikgalan 2018.jpg

Den 6-7 april hölls årets upplaga av Folk- & Världsmusikgalan i Norrköping. Verksamhetsledare Astrid Selling var på plats tillsammans med representanter för Musikcentrum Öst och Väst!

Du fanns på galan som representant både för Musikcentrum Syd och för SSR. Kan du berätta lite om dina allmänna intryck från galan?
– I år samarbetade galan med Linköpingsfestivalen och hade placerat hela eventet i de spännande gamla bruksbyggnaderna mitt i Norrköping. Framträdanden och seminarier fick trängas om ljudrummet. Jag tycker att det var spännande att så mycket hände på en så liten yta! Tyvärr var det omöjligt att hinna lyssna på alla musik som erbjöds, men så ska det vara på en festival.

På vilket sätt märktes Musikcentrum Syds arbete för att stödja frilansmusiker på galan?
– Tillsammans med våra kollegor i Öst och Väst hade vi ett bord på mässan. Många kom fram och var nyfikna på vårt arbete. Vi fick mycket positiv respons och många påpekade att den service vi erbjuder, dvs coachning, utveckling av företagande, föreläsningar, workshops mm, är något de verkligen efterfrågar.

Vad har galan för betydelse för folkmusiken i Sverige i stort?
– Folk- & Världsmusikgalan har ju skapats för att traditionsmusik på alla vis få ska synas, men det ska också finnas plats för spännande möten med angränsande genrer. När folkmusiken uppmärksammas i andra sammanhang får den sällan chans att visa upp all den bredd och det djup som den egentligen inrymmer, med sitt ursprung i många olika länder och kulturer, lika mycket sång som instrumentalt och med dansen som central funktion för musikens utövande.

Galan har kritiserats för att vara för spretig och för att inte ge tillräckligt utrymme för den traditionella folkmusiken. Hur ser du på det?
– Så kanske det kan vara vissa år. Ofta pendlar fokus på olika områden från år till år. Sen är ju frågan vad traditionsmusik är. Många folkmusiker förhåller sig själva brett; de kan spela i spelmanslag ena stunden och i nästa stund spela tillsammans med någon i en annan genre, eller använda folkmusikgenren som inspiration för eget komponerande. Det finns så mycket. Själv var jag ansvarig för ett seminarium där vi tittade närmare på handskrivna spelmansböcker, och det kommer säkert att finnas liknande event vid nästa gala.

Hur har man som medlem glädje av att Musikcentrum Syd finns på plats i den här typen av sammanhang?
– En viktig roll vi har är att tillsammans med Öst och Väst påverka musikpolitiken på nationell nivå. För genrerna folkmusik och världsmusik är detta platsen man möts för att lyssna, spela och samtala. Det är i möten här som nya tankar och idéer kan uppstå. Sen behöver vi synas för att bli många. Vi behöver fler medlemmar i alla våra föreningar för att få tyngd och kunna fortsätta arbeta mot våra mål för ett bättre fungerande arbetsliv för våra fria musiker.

Upplever du att det finns speciella förutsättningarna eller utmaningar för musiker inom folkmusikgenren i förhållande till övriga musikbranschen i Sverige?
– Det finns utmaningar för alla inom traditionell musik. Man behöver nå ut till publiken så att fler får upp ögon och öron för musiken, men också för danstraditionen som är starkt kopplad till folkmusiken. Det finns mycket fördomar om vad folkmusik egentligen är och vilka som utövar den. Sen finns också en hel del politiska krafter som vill använda folkmusiken i nationalistisk politisk propaganda. Men vi som håller på genren vet att den egentligen symboliserar öppenhet, nyskapande, uppblandning och utveckling mellan kulturer. Folkmusiken är inte folkmusik förrän man låter den förändras med människorna som använder den. Det är liksom det som är det centrala i just den genren.

Årets pressfotografering!

Torsdagen den 5 april blev det återigen dags för våra medlemmar att ta pressbilder tillsammans med fotograf Jenny Baumgartner, och sminkör Sandra Haraldsen! Intresset för fotograferingen var stort och det blev ett intensivt schema för dagen! Men vilka fina bilder! Stort tack till alla som deltog!

Vill du se fler av Jenny Baumgartners bilder kan du ta en titt på hennes hemsida här: www.jennybaumgartner.com

Fotograf: Carolina Wiehe Welroos

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Astrids bästa tips från webbworkshopen!

webbworkshop.jpg

Mitt i snöstormen den 28 februari höll vi webbworkshop hos oss på Musikcentrum Syd!

Workshopen var till för alla medlemmar som har eller funderar på att skaffa en egen hemsida och bestod av praktisk handledning och inspirationsföreläsning med verksamhetsledare Astrid Selling. Om du missade workshopen så misströsta inte. Fler tillfällen kommer anordnas framöver!

Varför tycker du att man som musiker behöver ha en egen hemsida? Räcker det inte att synas på Facebook och Youtube med sin musik?
Det finns många anledningar till att hemsidan, trots alla möjliga sociala appar, fortfarande är den viktigaste basen för ens kommunikation. Dagens sociala appar är konstruerade efter specifika koncept. Var och en har en specifik upplevelse som står i fokus. Facebook är konstruerat för att vi ska uppleva flöden och alltid se det senaste. Det är väldigt svårt att få överblick över ett företag eller en musiker på Facebook, vilket gör det nästintill omöjligt för en besökare att till exempel spåra äldre inlägg med kanske viktig information. Instagram orienterar sig runt bilder och väldigt korta filmsnuttar och Youtube är byggt för att skapa filmupplevelser. Men det är väldigt mycket mer som man som musiker vill förmedla, och ens besökare på ens sidor består av många olika grupper med olika behov.

Det finns inget som driver uppmärksamhet så bra som de sociala medierna, där Facebook förmodligen är den mest öppna, på det sätt att det är lätt att nå helt nya fans/kunder/köpare.
Men bakom behövs en central punkt, dit man kan leda besökare till exakt rätt basinformation.

Är det något särskilt man bör tänka på innan man börjar arbetet med att bygga en ny sida?
Först måste man få grepp om vilka det är man kommunicerar med. Är det bokare och arrangörer? Är det publik? Är det potentiell ny publik som inte ens vet att man finns? Är det hängivna fans? Är det kulturtjänstemän och organisationer som kan bevilja stipendier och bidrag? Eller finns det kanske till och med behov av att kommunicera med konkurrenter?
Många har ju dessutom flera olika inriktningar; performance, pedagogik, artists-in-residence, mm. Vilka olika behov har dessa olika användare när de besöker hemsidan?

Många gånger kan den här faktiskt bli själva grunden till strukturen på hemsidan, dvs hur menystrukturen ska se ut.

Vad är det viktigaste att tänka på när man formger och strukturerar sidan?
Det viktigaste är egentligen alltid besökarna. Man gör ju inte hemsidan åt sig själv. Det är inte man själv som ska hänga där och lära och läsa ny information. Det är för andra man skapar hemsidan. Det är en komplex kommunikationsväv som ska byggas och det gäller att se till alla de särskilda behov man försöker fånga in.

Men om jag skulle lista två grundprinciper blir det de här:
Först och främst informationsarkitektur. Det vill säga, strukturera informationen på sidan efter hur man upplever den eller har behov av den. Vad behöver vara på allra första sidan? Vad behöver alla veta oberoende av vem man är som besöker sidan? Och sedan arbeta sig nedåt i ett hierarkiskt tänk. Detaljerad information behöver till exempel inte ligga överst. Detta är dock lättare sagt än gjort! Man måste många gånger pröva sig fram, baserat på den kunskap man har om sina besökare. Det är guld värt att faktiskt intervjua personer som man vet kommer att använda sidan och be dom beskriva hur dom tänker när de kommer till sidan.

Den andra grundprincipen är att “göra jobbet åt användaren”. Med det menar jag att aldrig tvinga besökaren att sortera upp, kategorisera, gruppera och tolka din hemsida. Det finns undersökningar som visar att besökare ger en hemsida fyra sekunder innan de bestämmer sig för att stanna eller lämna. På fyra sekunder ska en användare göra det strukturerande jobb med hemsidan, som du själv ägnar åtskilliga timmar och dagar för att få till. Istället, gör jobbet åt användaren! Gruppera på det sätt som du vet att användaren behöver se informationen för att kunna ta ett beslut att stanna och söka vidare på sidan.

Har du några tips på hur man kan underlätta för att hålla sidan uppdaterad?
Det allra enklaste är ju att använda information på hemsidan som inte behöver uppdateras så ofta, och istället arbeta med fräscht material i sociala medier. Men det blir ofta en teori som inte håller fullt ut. Hemsidan behöver också underhållas med nya bilder, filmer och framför allt länkar till det fräscha materialet.
Ett bra sätt är att arbeta med en plattform, dvs en hemsideleverantör som har bra mallar. Om mallarna till de olika sidorna är uppbyggda med hjälp av “boxar” kan man placera dessa var man vill. Då blir det lätt att gå in på sidan och exempelvis flytta upp en box överst på startsidan, för att sen flytta ner den i strukturen igen när den inte längre är lika aktuell.

Att tänka sina boxar i kategorier som exempelvis “cd-sälj”, “kommande performance”, “genomförda performance”, “pågående projekt”, “tidigare projekt”, osv, gör det inte bara lättare för en besökare att överblicka och läsa, utan också lättare för en själv att skriva, strukturera och uppdatera sitt material.

Mer Nå din publik! – Premiär för Resurscentrums Youtube-kanal

Nå din publik.jpg

Den 27 november hade vi besök av Martin Thörnqvist som bland annat ansvarat för The Conference i Malmö. Under rubriken Nå din publik! delade Martin med sig av sina erfarenheter och tankar kring varumärkesbygge och storytelling i kulturbranschen. Föreläsningen och den efterföljande konsultationen var en del i ett samarbete mellan Musikcentrum Syd, Danscentrum Syd och Teatercentrum Södra! Vi är mycket glada för att arrangemanget var så välbesökt!

För dig som missade föreläsningen eller vill friska upp minnet kan du nu ta del av den igen på Resurscentrums nystartade gemensamma Youtube-kanal! Vår förhoppning är att kunna fylla på med mer material på kanalen under våren efterhand som vi gör nya gemensamma arrangemang!

SE FÖRELÄSNINGEN HÄR!

Om du vill titta närmare på presentationsmaterialet som Martin använde under föreläsningen, så finns den tillgänglig i pdf-format här! (Endast tillgängligt för dig som är medlem.)

Martin delade också med sig av lite fördjupningsmaterial efter föreläsningen:

Här hittar du matnyttiga tips om PR i musikbranschen!

Här hittar du tips och inspiration kring hur du som musikskapare kan använda dig av Youtube i din marknadsföring!

Starta Mej! – Jazzahead 2018

Starta Mej! – Jazzahead 2018

omslagsbild2x1.jpg

– Ny omgång av Musikcentrum Syds artistutvecklingsprogram

Nu söker vi nya deltagare som vill utveckla artistskap, koncept, och marknadsföring tillsammans med oss på Musikcentrum Syd. Projektet löper från februari till maj 2018 och är en utveckling av det pilotprojekt vi drivit under vintern där vi arbetat extra nära en liten grupp medlemmar för att erbjuda skräddarsydd handledning och utvecklingsstöd under en begränsad period.

Inom ramen för programmet erbjuder vi individuell konsultation och ett antal seminarier och workshops skräddarsydda utifrån varje deltagares behov. Som en extra morot tänker vi oss att målet är att deltagarna ska kunna presentera bästa möjliga material till Jazzahead i Bremen i slutet av april. Och det kommer även finnas möjlighet att ansöka om att kunna delta på mässan till ett subventionerat pris.

Kriterier för deltagande:
- Du är jazzmusiker eller arbetar på annat sätt med ett projekt inom jazzgenren.
- Du vill utveckla ditt artistskap, varumärke, säljmaterial och hållbarheten i ditt frilansliv.
- Du är intresserad av att nå ut med din musik på den internationella marknaden.

Så här ser en preliminär tidsplan för programmet ut:
v. 9 Uppstartsmöten med deltagarna + webb-workshop 28/2
v. 10-11 Utvecklingsarbete med individuell handledning
v. 12 Fotografering till subventionerat pris - med Jenny Baumgarner
v. 14 Lär dig filma med mobilen - seminarium
v. 16 Jazzahead Bremen
v. 17-18 Uppföljning och eventuellt ytterligare ett skräddarsytt seminarium

Deltagandet i programmet är kostnadsfritt. Men kostnader kan tillkomma för specifika aktiviteter och framtagande av eget material. Det enda vi förväntar oss är ett aktivt deltagande i möten och processer.

Självklart svarar vi så gott vi kan på alla eventuella frågor!

Låter detta som något som skulle intressera dig så hör av dig snarast till: carolina.wiehewelroos@musikcentrumsyd.se

Här kan du läsa mer om Jazzahead: http://jazzahead.de/en/

Ett musikliv för alla!

Ett musikliv för alla!

Tjugo musikorganisationer i samarbete: Staten behöver utreda musiklivet!

ettmusikliv_fågel_logga.jpg

Sedan Sveriges nuvarande kulturpolitik grundlades, har förutsättningarna för svenskt musikliv förändrats. Detta kräver politiska uppdateringar. I ett gemensamt upprop kräver nu tjugo nationella musikorganisationer en parlamentarisk utredning.

Partsinlagor från olika delar av musiklivet finns det många – men hur ser egentligen hela bilden ut? Alla olika perspektiv försvagar musiklivet politiskt, eftersom vi tenderar att underminera varandra istället för att tillsammans med politikerna lägga gemensam kraft på att utveckla sektorn.

Det vi organisationer gemensamt ber ansvariga politiker om är en helhetsbild över musiklivets komplexa ekosystem. En parlamentarisk översyn skulle ge möjlighet att skapa positiv politisk utveckling. Det har tidigare större sektorsutredningar tydligt visat, till exempel utredningen av museerna i Sverige eller filmutredningen.

Onsdag den 11 april kl 13.30-15.30 bjuder uppropet in till en öppen musikpolitisk debatt på Stallet (vid Nybrokajen i Stockholm).

Läs hela uppropet här - och skriv under stödlistan: www.ettmusiklivforalla.se

Musikcentrum Syd på Sweden Live 2018

Musikcentrum Syd på Sweden Live 2018

I veckan var vi på Sweden Live för att sälja in våra artister tillsammans med våra systerorganisationerna i Musikcentrum Riks. Inte mindre än sju medarbetare fanns på plats på mässan! Det var väldigt roligt att få se vilken viktig funktion vi fyllde. Vi presenterar verkligen ett radikalt annorlunda utbud med vår stora bredd i genre och föreställningskoncept jämfört med de andra utställarna. Både utbudet vi tagit fram för Festival och för Barn & Unga kändes väldigt unikt! Nytt för i år var att vi använde oss av en gemensam digital plattform där vi presenterade artister från alla tre organisationerna. Tio akter från varje organisation fanns med i urvalet, som fick mycket bra respons. Vi kände oss nog alla stolta över att kunna presentera en så bra gemensam katalog! Förhoppningsvis lyckades vi dessutom väcka tillräckligt stor nyfikenhet för att locka in besökare att ta en titt också på de övriga närmare 600! akter som finns representerade på våra respektive hemsidor. Ta gärna en titt på den nya plattformen här! Stort tack till alla för ett fint samarbete!

Folk at Heart 2018

– Musikcentrum Syd showcase i Örebro
Som en del i vårt artistutvecklingsprogram Starta Mej! deltog Musikcentrum Syd med tre artister på årets upplaga av Showcase-festivalen Folk at Heart i Örebro i januari. De deltagande artisterna var Kirsti Meiers, Lamine Cissokho och Anna Fält. Musikcentrum Syd fanns på plats med en egen scen där våra artister kunde visa upp sig med minikonserter som ett komplement till spelningarna på de större scenerna. Tack för alla nya kontakter som knöts med bokare och publik!

Här kan du läsa mer om Folk at Heart!

Kirsti Meiers

Kirsti Meiers

Fullt i vårt hotellrum :)

Fullt i vårt hotellrum :)

Lamine Cissokho

Lamine Cissokho

Anna Fält

Anna Fält

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Nå din publik! - Varumärkesbygge och storytelling för kulturskapare

Nå din publik! – Varumärkesbygge och storytelling för kulturskapare

Martin Thörnqvist

Den 27 november hade vi besök av Martin Thörnqvist som bland annat ansvarat för The Conference i Malmö. Under rubriken Nå din publik! delade Martin med sig av sina erfarenheter och tankar kring varumärkesbygge och storytelling i kulturbranschen. Föreläsningen och den efterföljande konsultationen var en del i ett samarbete mellan Musikcentrum Syd, Danscentrum Syd och Teatercentrum Södra! Vi är mycket glada för att arrangemanget var så välbesökt!

För dig som missade föreläsningen eller vill friska upp minnet kan du nu ta del av den igen på Resurscentrums nystartade gemensamma Youtube-kanal! Vår förhoppning är att kunna fylla på med mer material på kanalen under våren efterhand som vi gör nya gemensamma arrangemang!

Se föreläsningen här:

Om du vill titta närmare på presentationsmaterialet som Martin använde under föreläsningen, så finns den tillgänglig i pdf-format här! (Endast tillgängligt för dig som är medlem.)

Martin delade också med sig av lite fördjupningsmaterial efter föreläsningen:

Här hittar du matnyttiga tips om PR i musikbranschen!

Har du kommentarer, synpunkter eller egna erfarenheter du vill dela med dig av? Skriv gärna några rader i kommentarsfältet nedan!

Med anledning av #metoo – Uttalande från Musikcentrum Riks

Med anledning av #metoo – Uttalande från Musikcentrum Riks

Musikcentrum Riks (MCR) har med bestörtning följt den flodvåg av vittnesmål från teater- och operahåll och nu även kvinnliga jurister som vittnar om sexuella kränkningar och övergrepp. Vi stöttar givetvis dessa upprop och vill lyfta frågan i alla MCRs regionala föreningar, såväl som i MCR och ge konkret stöd till de musiker och artister i MCRs medlemsföreningar som kan ha blivit utsatta för liknande kränkningar.
Svenska Musikerförbundet har startat ett nätverk för utsatta frilansande musiker – och vi gör gemensam sak med dem. Maila ordförande i MCR, hilmamusic@gmail.com, om du vill delge erfarenheter och/eller ingå i detta nätverk för att få stöd i dina upplevelser och/eller arbeta för att motverka liknande för framtiden. Om du är medlem i Musikerförbundet kan du också direkt ta kontakt med Elise på Musikerförbundet. elise@musikerforbundet.se

Starta mej! – Nytt artistutvecklingsprogram!

Starta Mej!.jpg

Starta mej! – Nytt program för artistutveckling!

Nu söker vi deltagare som vill utveckla identitet, koncept och artistskap tillsammans med oss på Musikcentrum Syd. Programmet löper från november 2017 till januari 2018!

Just nu ligger Musikcentrum Syd i startgroparna för ett pilotprojekt där tanken är att bygga upp ett artistutvecklingsprogram som arbetar extra nära några av våra medlemmar för att erbjuda skräddarsydd handledning och utvecklingsstöd inför ett medverkande på Folk at Heart i januari 2018.

Inom ramen för programmet vill vi erbjuda individuell konsultation och ett antal seminarier och workshops främst knutna kring varumärkesbyggande, kommunikation och marknadsföring. Programmet finansierar också resa, uppehälle och deltagande vid Folk at Heart i Örebro den 5-6 januari.

 

Så här ser en preliminär tidsplan för programmet ut:

v. 46 Individuell konsultation för deltagarna i Musikcentrum Syds regi

v. 47 Utvecklingsarbete med individuell handledning

v. 48 Seminarium i Varumärkesbyggande / Storytelling

v. 49 Seminarium i digital kommunikation samarbete med Musikalliansen

v. 50 Seminarium i varumärkesbyggande på Youtube

v. 51-1 Genomgång av material och förberedelser inför Folk at Heart

4-5/1 Deltagande på Folk at Heart i Örebro

v. 2-4 Uppföljning och eventuellt ytterligare ett skräddarsytt seminarium

Projektet är kostnadsfritt för dig som är medlem i Musikcentrum Syd. Vi förväntar oss är ett aktivt deltagande i möten och processer.

Låter detta som något som skulle intressera dig så hör av dig snarast till: carolina.wiehewelroos@musikcentrumsyd.se

Folk at Heart är ett showcase i Örebro med inriktningen akustisk traditionell musik från världens länder. Här kan du läsa mer:
http://folkatheart.se/

Spela-för-inga-frukosten

Den 17 augusti ordnade vi tillsammans med Musik i Syd och Inter Art Center, en mycket välbesökt Spela-för-unga-frukost för nätverkande och tillfälle att skriva in sig i Unga Musik i Syds intresselista för deras utbud 2018-2019. Tanken var att underlätta för nya frilansmusiker att bli en del av Musik i Syds utbud för unga. På plats fans Ung Musik i Syds verksamhetschef Annika Johansson som berättade om Unga Musik i Syds verksamhet och producenterna Petter Wickman och Alice Samoilova som svarade på frågor. Stort tack till alla som deltog!

spela-för-unga.jpg

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Pressfotograferingen 2017

Pressfotograferingen 2017

Lördagen den 20 maj bokade vi fotograf Jenny Baumgartner, och sminkör Sandra Haraldsen för att ta proffsiga pressbilder av våra medlemmar till rabatterat pris! Det blev en intensiv dag och fantastiska bilder! Ta en titt på Jennys hemsida här: www.jennybaumgartner.com

Våra medlemmar Jenny Nilsson, Sousou Cissoko göra sig klara för fotografering.

Våra medlemmar Jenny Nilsson, Sousou Cissoko göra sig klara för fotografering.

Petter Wickman med kontrabasen.

Petter Wickman med kontrabasen.

Anna Edström och Jonas Rudolf

Anna Edström och Jonas Rudolf

Jonas Rudolf inför fotograferingen.

Jonas Rudolf inför fotograferingen.

Fotograf: Astrid Selling

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Stipendieutdelning – Sparbanken Syds Stiftelse!

Som vi tidigare har berättat har Musikcentrum Syds projekt Starta mej! fått stöd från Sparbanken Syds stiftelse, och igår var det dags för prisutdelning. Vår verksamhetsledare Astrid Selling fanns på plats i Ystad.

stipendieutdelning sparbanken syd.jpeg
stipendieutdelning sparbanken syd 1.jpeg

Projektet är tänkt att skapa möjligheter för både nya och etablerade musiker att möta andra aktörer inom turistnäringen, mediabranschen och innovation och utveckling i Skåne i Öresundsregionen. Målsättningen är att finna nya perspektiv på entreprenörskap och samarbeten inom musikbranschen. Inom ramarna för projektet kommer Musikcentrum Syd att organisera möten, föreläsningar, workshops med mera för professionella musiker och andra aktörer i musikbransch i Öresundsregionen.

Mer info kommer under hösten!

Starta Mej! Får stöd av Sparbanken Syds Stiftelse!

STARTA MEJ! FÅR STÖD AV SPARBANKEN SYDS STIFTELSE!

Vi är så glada att Sparbanken Syds stiftelse vill bidra till det här projektet som drar igång under hösten! Pengarna ska gå till ett pilotprojekt, men med sikte på att skapa något långsiktigt som inkluderar hela Öresundsregionen. Vi ser framför oss möten, föreläsningar och workshops med aktörer inom kreativa näringar, för utbyte av erfarenhet och kunskap, men också för nya samarbeten. Musikcentrum vill skapa starkare samarbeten i Öresundsregionen med ökade möjligheter för musiker, andra aktörer och publik.

Vi siktar in oss på tre huvudområden:
- Konstnärligt nyskapande. Mycket kreativitet finns i fria miljöer, underground-rörelser, som inte är synliga på de konventionella scenerna, men som är en stark drivkraft för nya idéer och samhällsförändring. Hur tar vi tillvara det fria konstnärskapet och bygger broar mellan olika konstnärliga miljöer? 

- Hållbar konstnärsutveckling. Vad kan vi göra för att ta tillvara etablerad erfarenhet och nybyggaranda och låta nya konstnärer möta erfarna? Hur skapar man arenor för möten?

- Startup-företagande. Kan vi lära oss av mediabranschens utveckling av kreativt företagande? Malmö har tillgång till flera arenor för innovationsföretag. 

I höst kommer vi att kunna börja i någon av dessa ändar för att skapa mer inspiration och samarbeten. Kom gärna med synpunkter på vad vi ska börja med!

Astrid Selling - Ny vikarierande verksamhetsledare!

Astrid Selling

Hej!

Mitt namn är Astrid Selling och under det närmaste året kommer jag ha rollen som verksamhetsledare för Musikcentrum Syd. Jag ser fram emot att fortsätta det gedigna arbetet med att få organisationen på banan, men kommer också, tillsammans med Carolina, styrelsen och er medlemmar utveckla nya visioner och strategier.

Vem är då jag? Jag är riksspelman med rötterna i Blekinge, där jag bor som femte generationen på  släktgården Gamlegården. De senaste åren har jag drivit flera stora internationella projekt med ungdomar och musiker runt Östersjön. Jag komponerar och arrangerar musik för teater och kör, driver flera sångprojekt och sjunger i två a cappella-ensembler.

Jag är också digital kommunikationsstrateg och interaktionsdesigner med flera års erfarenhet av uppdrag på företag som IKEA, Axfood, Bredbandsbolaget, Kuoni m fl. Sedan 2003 driver jag mitt eget företag Flokk, och har i många år föreläst och coachat studenter och unga företagare i konceptutvecklingsprocesser.

Mitt hjärta bankar extra hårt för att utveckla musiker som entreprenörer, att hitta nya tankesätt och utifrån det utveckla spännande samarbeten.

Jag ser fram emot att få träffa er allesamman!

Välkommen upp på kontoret på en kopp kaffe, eller skicka ett mail, så kommer jag gärna och hälsar på er och ser hur ni arbetar!

Vi ses!

/Astrid Selling

Jazzahead 2017!

JAZZAHEAD!

Nu bär det av för Musikcentrum Syd till den stora musikmässan i Bremen! Musikcentrum Syd kommer vara på plats och representera våra medlemmar som en del av Musikcentrum Riks.

Här kan du lyssna på våra medlemmars musikaliska akter inom jazzgenren:

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Måndagsmötet! – Hur gick det sen?

Måndagsmötet! på Inter Arts Center

Under oktober genomförde Musikcentrum Syd ett pilotprojekt som vi kallar för Måndagsmötet! Projektet har varit tänkt att skapa en plattform för frilansmusiker att mötas, inspireras och få en struktur på frilanslivet. Vår verksamhetsledare Petter Wickman har varit på plats under mötena som hållits på Inter Arts Center i Malmö.

Vilken var bakgrunden till att Musikcentrum Syd ville satsa på det här projektet?
- Jag som delvis frilans har själv längtat efter att få ett socialt sammanhang och rutiner som "alla andra" arbetstagare, att få processa och stämma av med andra kreativa och att finna frilanskompisar. Som musiker och kreatör så levererar vi mycket och ger output till publiken, då behöver vi också få lite input och positiv klapp på axeln av andra kolleger. Nätverk och inspiration är otroligt viktigt när man jobbar hårt som frilans. Man har ofta knappa resurser och energi och då behöver man stöttning och pepp för att nå sina mål och vidareutvecklas.

Hur har mottagandet av Måndagsmötet! varit?
- Vi har fått väldigt positiv respons! Deltagarna har ju kommit till mötena med väldigt olika förväntningar och behov, men vi tror att många ändå fått väldigt mycket ut av att ses. Första måndagen, den 3 oktober, kom till exempel en nyinflyttade slagverkare som sökte musiker och kunskap om hur branschen fungerar i Sverige, en musiker som förberedde ansökningar och internationella lanseringar inför Womex, och en gitarrduo som sökte tips om regi/scenografi-hjälp för sin produktion med en vokalist. Totalt har ett tjugotal frilansmusiker deltagit i mötena.

Vilka resultat har du sett av projektet och hur kommer Musikcentrum Syd arbeta vidare med detta framöver?
- Ett direkt resultat som vi har sett är att deltagare har fortsatt att ses och haft egna möten mellan Måndagsmötena. En musikbransch utan nya kontakter, utbyten och idéer stannar i utvecklingen. Deltagarna på mötena har varit väldigt öppna och inkluderande mot nya och gamla kollegor. Som nyinflyttad i stan blir det en väg till en smidigare etablering i branschen och nya kontaktytor.

Vad kommer att hända framöver?
- Just nu utvärderar vi projektet och tittar på hur vi kan vidareutveckla det.
Under mötena har vi experimenterat med olika strukturer. Från öppnare, lösare samtal och presentationer till snabba pitchar på 1 min per deltagare. Vi vill att deltagarna ska få redskap och inspiration till handlingskraft, produktivitet och en push framåt i sin yrkesutövning.
Musiker och bransch i andra delar av landet har också visat nyfikenhet på konceptet så det finns en chans att det kommer att sprida sig till andra platser.
Det övergripande målet är ju att det på lång sikt ska skapas nya och flera arbetstillfällen för våra deltagare. Helt enkelt en mer hållbar och yrkesverksam musikbransch!

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!