Rapport från APAP i New York

Rapport från APAP i New York

APAP är världens främsta sammankomst för scenkonst, boknings - och turnébranschen och den årliga medlemskonferensen för Association of Performing Arts Professionals, som organiseras varje år i New York. Detta året var Musikcentrum Syd på plats med vårt koncept "Fika with a Swedish artist" och faciliterade över 50 hybridmöten mellan våra medlemmar och den Nordmerikanska scenkonstbranschen. Detta efter ett initiativ av bland annat vår Musikcentrum Syd medlem Gabbi Dluzewski i folkbandet Fränder, som iscensatte showcaset NORDIC NOW på Scandinavia House i New York.

Vårt “Fika with an artist” koncept har verkligen varit en dörröppnare, både för våra medlemmar och för Musikcentrum Syd som organisation. Det är rätt så unikt att vi på Musikcentrum Syd tillsammans med medlemmar och vårt stora nätverk utvecklar nya koncept för att skapa en mer hållbar musikbransch för alla artister. Och det funkar! Vi vill att våra medlemmar ska ha möjlighet att delta i internationella mässor och möta den internationella musikbranschen i en transparent process och utan att det helt tömmer kassan.

Oftast tar det många år att bygga upp ett eget nätverk och det svåraste är kanske frågan “Vart och hur börjar man bygga ett nätverk?”.

Den traditionella gången i musikbranschen är att vissa aktörer som bokare, agenter etc har en roster med utvalda artister. Artister som de sedan i varierande grad promotar i sina egna stängda nätverk. Som artist så har du väldigt lite insyn i hur processen går till och nätverken stannar oftast hos agenter, managers och bokare. Vi kan kalla dessa aktörer "Gatekeepers”.

I många fall gör de ett utomordenligt arbete men vi ville testa en ny väg, vi vill ge artisten möjlighet att bygga sina egna nätverk på musikbranschmässor utan att fysiskt vara på plats och utan kontakter. Det vill säga att vi på Musikcentrum Syd faciliterar mötena där medlemmar möter musikbranschen. möten som är både slumpartade (vi går runt på mässan och söker upp besökare som är intresserade av att möta våra medlemmar) och mer planerade möten. Allt i informella gemensamma nätverksutbyten. Det är alltså lika intressant för den som möter upp som det är för vår medlem.

I skrivande stund så har konceptet blivit en officiell partner till skånes egna showcasfestival SCANIA SOUNDS och vi fortsätter att leta partners att utveckla och sprida konceptet med.