In the spotlight med Efia Abu

in the spotlight med efia abu

Musikcentrum Syd gör en serie videointervjuer om våra medlemmar, där vi hänger med på spelningar eller andra roliga saker som händer. Vi vill visa vad våra musiker gör, hur deras arbetsdagar ser ut och vilken musikalisk bredd det finns bland medlemmarna.  Först ut är Malmöbaserade sångerskan och låtskrivaren Efia Abu som precis har släppt sitt första album ”Kärlek & Verkan” och varit på en sommarturné. 

Hej Efia!

Hur har den här sommaren varit med alla spelningar och släpp av nytt album?
Wow, den här sommaren har verkligen varit speciell på så många sätt. Vi har haft privilegiet att resa från söder till norr i vårt vackra land, och göra det som vi trivs bäst med - spela musik! Vilken dröm! Förra året skrev jag ned de ställen jag helst ville spela på, och i princip alla dessa har vi fått möjlighet att besöka under denna sommaren. Det förstärker min känsla av att min vilja och mina handlingar är i linje med mitt kall. Det har varit intensivt och ofta utmanande att balansera alla mina olika roller som bandledare, frontperson, ensamstående mamma, förare m.m. men hela processen har också varit väldigt lärorik och framförallt sjukt kul! Det är också en stor glädje att kunna visa min dotter Naima att det finns olika sätt att leva sitt liv.

Hur har albumet kommit till, hur ser din process ut?
Som du nämnde så har jag ju släppt musik för första gången med mitt band, en resa som har varit både organisk och flödande, men också lite av en känslomässig berg-och-dalbana. Det är ju ofta så när en gör saker för första gången, och jag är tacksam för att jag har en stark tillit i grunden. Det har många gånger känts väldigt läskigt att fatta både konstnärliga och praktiska beslut längs vägen, och jag har tvivlat på min egen kompetens. Mina fantastiska bandmedlemmar och mitt kärleksfulla nätverk har varit en otroligt viktig resurs i processen, - utan dem hade det helt enkelt inte blivit något. En del låtar på skivan skrev jag för flera år sedan, och själva produktionsprocessen höll på i ca ett år. Känslan nu är som när fågelungar äntligen blivit klädda i vingar och kan kasta sig ur boet, fria att finna sin egen väg. Låtarna som för mig bär på så mycket mening får nu chans att bidra till andras meningsskapande. Det är jag tacksam för.

Vad har ditt album fått för mottagande?
Jag har fått underbar respons, både online och irl, vilket värmer mitt hjärta enormt. Singeln "Mitt hjärtas frö" som vi släppte först uppmärksammades genom en fantastisk recension i Scandinavian Soul, och jag har blivit intervjuad både av nätmagasin och i radio med anledning av skivsläppet. Men det som ändå är mest överväldigande är hur många som kommit fram i samband med spelningar och i andra sammangang, eller skrivit till mig på mail och sociala medier, för att dela med sig av hur musiken påverkar dem på ett positivt sätt. Det känns så fint och är också någonting som stärker min känsla av att vara på rätt väg. Att se folk i alla åldrar, kvinnor och män dansa till -och även sjunga med i mina låtar när vi spear känns overkligt.

I videon får vi följa med på din spelning på Urkult. Hur var det att spela där? 
När jag besökte Urkult första gången, jag tror det var 2017, så fick jag direkt en djupp känsla av att komma hem. Det kan ju tyckas märkligt eftersom jag är född i Skåne och har rötter i Ghana, Västafrika, men så kändes det i alla fall. Jag har funderat på om det kan ha att höra med att min mormor är född och uppväxt precis i närheten, för när jag badar i Ångermannaälven tycker jag mig känna av henne. Oavsett om det beror på det, den fantastiska naturen, eller den enastående festivalsituationen som grymma Urkultscrewet skapar, så är det en plats som jag i princip alltid längtar tillbaka till. Att få spela på Urkult och möta den extremt kärleksfulla Urkultspublken var nog sommarens höjdpunkt för mig. När ett gäng tjejer i övre tonåren, som stått längst fram på spelningen, kom fram och uttryckta sin hjärtliga uppskattning blev jag både paff och enormt rörd. För mig är det nog den finaste gåvan, att kunna bidra med någonting positivt till yngre generationer, de som faktiskt ska bygga vidare efter oss.

Har du några andra platser du gärna skulle vilja spela på? Vilken är drömkonserten? I november kommer vi att spela på Operaen i Christiania (DK) vilket jag ser mycket fram emot. Jag vill gärna spela mer i våra grannländer och så drömmer jag om att resa med bandet till Ghana och spela. Här i Sverige har jag en vision om att göra en folkparks/hembygdsturné och besöka orter runt om i landet för att nå ut till människor som kanske inte har haft särskilt mycket kontakt med den här typen av musik. Det känns som en viktig grej för mig att få positionera mig själv i skärningspunkten mellan det "traditionella" och det "främmande" på ett öppet och kärleksfullt sätt, och bli till en bro på en plats och i en tid när polarisering är på modet. Jag känner mig lite som en representant för vad Sverige också är. Jag vill också spela på anstalter.

 

Du har utvecklats mycket i ditt artisteri och tagit stora kliv det här året känns det som. Hur känner du själv såhär när sommaren går mot sitt slut?
Absolut. Jag har sått frön under en längre tid, vars frukt jag nu får dela med omvärlden. Det största arbetet har varit på insidan, och inte synts så mycket utåt, men det är tack vare det arbetet som jag nu kan tillämpa min visdom praktiskt. Det har lett till att jag vågat ställa mig på scen, vågat acceptera mina "brister" som en del i min process, och till att jag kunnat landa i att om jag lyckas påverka en enda person positivt så är det värt mer än allt silver och guld i världen.

Jag känner mig så redo att gå in i höst och vinter, gå in i mig själv mer, efter en väldigt extrovert sommar. Vilan är lika viktig som handlandet, nu ska alla intryck och all information få möjlighet att landa i kroppen. 

Jag känner att jag kan förverkliga i princip vad jag vill, så den stora uppgiften är att kontinuerligt ta reda på just vad det är jag vill. Sortera, prioritera och fokusera för att sedan- när knopparna börjar spricka på körsbärsträden -agera!

Se mer av Efia Abu och boka henne på hennes artistsida. I drömbandet medverkar Isak Strand - elgitarr, kör, Erik Stoltz - elbas, Cuneyd Kocalp - trummor, Johan Edgren - percussion och Felisia Westberg - flöjt, kör.

Vill du som medlem också bli intervjuad här? Har du något spännande på gång som du tycker vi ska följa med på? Mejla oss!

EFIA ABU

Ålder: 34
Bor: Malmö, Nobel
Familj: Dottern Naima, 9 år
Lyssnar på just nu: Ärligt talat mest poddar, men även lite 70-tals highlife från Nigeria
Instrument jag spelar: Sång, lite gitarr, llite piano
Instrument jag hade velat kunna spela: Mer gitarr, mer piano
Min största musikaliska förebild: Stevie Wonder

Det känns som en viktig grej för mig att få positionera mig själv i skärningspunkten mellan det “traditionella” och det “främmande” på ett öppet och kärleksfullt sätt, och bli till en bro på en plats och i en tid när polarisering är på modet. Jag känner mig lite som en representant för vad Sverige också är.
— Efia Abu