Lyckade experiment i optimistiskt BAID 3.0 nätverk!

Lyckade experiment i optimistiskt nätverk! BAID 3.0 i Krakow.

Dagarna for fort förbi i ett vårigt Krakow. Via spännande samtal och workshops om ukrainska musikers vardag, inkludering och jämlikhet i musikbranschen, agila arbetsmetoder för musiker och ett par lyckade experiment med fokus på nätverkande.

Särskild uppmärksamhet ägnades åt uppdateringar om den ukrainska musikindustrin efter invasionen och säkerhetsfrågor vid en eventuell resa dit, med berättelser om hur musiker klarar sig i en krigsdrabbad vardag. Att Ukrainare har skaffat sig en psykisk resiliens i svåra tider och att de anpassar sig fort till rådande omständigheter står klart. Vardagsberättelser, som den om att efter flyglarm så dröjer det oftast 30 minuter till ett eventuellt raketnedslag, och då finns det tid till att äta upp sin måltid, diska upp eller ta en långsam promenad till närmaste skyddsrum. De unga deltagarna i BAID projektet visade också upp en optimism och en “nu gäller det att leva ut” attityd som smittade av sig på hela projektet. Och det ska bli oerhört intressant att följa dessa på deras väg genom den oberoende musikbranschen. Vi är säkra på att de både ger och tar åt sig av den kunskap och erfarenhet som finns i nätverket. Vi tar med all säkerhet med oss deras uppfinningsrikedom och optimism!

Annars så har det uppstått, inte av sig självt men ur träget arbete, en experimentlusta och en vilja att ge sig ut på osäker mark. Just den attityden är oftast nödvändig för att nya idéer ska uppstå. Man måste våga misslyckas för att lyckas!

Tanken är att dessa nya idéer och prototyper ska presenteras på Tallinn Music week 2025 samt att vissa av idéerna blir så hållbara att de utvecklas till egna projekt som kan skapa förändring i arbetssätt för oberoende entreprenörer i musikbranschen. Allra helst ska de vända upp och ner på musikbranschen.

Projektet drivs med stöd från Svenska Institutet och är ett samprojekt mellan organisationer i Estland, Polen, Ukraina och Sverige.

Läs mer på Baltic artists in development webbsidan —>

FOTO: ANNA ALOKA