Nyheter

Malmö Music Evolution – Andra workshopen - Idéerna

Malmö Music Evolution – Andra workshopen - Idéerna

Efter att pandemin saktat in och människor börjat att andas ut kom den andra vågen med full kraft och tvingade oss in i den digitala mötesvärlden på nytt. Vi samlade ihop ett gäng medlemmar som länge varit aktiva i Malmös D.I.Y musikbransch. Cecilia Nordlund och Anna Wagner har stått på otaliga scener genom åren och arbetat på många olika sätt som musiker och kulturaktörer. Malte Zeeberg och Anne Marte Eggen är två medlemmar som synts och hörts både i pop - och folkmusik sammanhang. Tillsammans med Sanna Martin från studiefrämjandet och Astrid och Marcus från Musikcentrum syd tog gruppen vid där den första workshoppen slutade .

Baltic Artists in Development – zoom workshop

Baltic Artists in Development – zoom workshop

I vårt årslånga internationella projekt “Baltic artists in development” går vi nu in i slutskedet där vi analyserar och paketerar visioner och toolboxes. Detta gör vi tillsammans med deltagarna, artisterna och managers samt de organisationer som varit med i projektet; Music Estonia (Tallinn, Estonia) and Adam Mickiewicz Institute (Warsaw, Poland).

Webbinarium: Kan det skånska kulturlivet återstarta nu?

Webbinarium: Kan det skånska kulturlivet återstarta nu?

På detta webbinarium för vi ett samtal kring hur det skånska kulturlivet kan återstarta efter ett drygt halvår av näst intill total nedstängning. Vilka är utmaningarna och hur stor skada har restriktionerna gjort för kulturarrangörer och kulturarbetare? Vad finns på den politiska agendan och vad ser vi för behov av stöd och åtgärder för olika delar av kultursektorn?

Fredrik Olsson på Kvarteret Portugal

Fredrik Olsson på Kvarteret Portugal

Vi åkte ut till Helsingborg och träffade Fredrik Olsson. Fredrik är eldsjälen som i mer än 30 år hållit kulturens och musikens gräsrotslåga vid liv i Helsingborg. Idag huserar han och ett flertal andra kulturaktörer i föreningshuset Kvarteret Portugal. Tanken med huset är att förena de kreativa krafterna genom att låta dem träffas och nätverka och skapa nya konstellationer eller utvecklas till något nytt.

Stefan Klaverdal i Hjärup

Stefan Klaverdal i Hjärup

Stefan Klaverdal är kompositör, kyrkomusiker och festivalarrangör som bor i Hjärnarp. Vi åkte dit för att ta honom på pulsen och se och höra om hans liv som frilansande musiker på landsbygden. Vi passade också på att fråga om hans behov och drömmar som musiker och om Musikcentrum Syd kan hjälpa till att förverkliga dem. MOVING OUT är ett projekt i samarbete med Region Skåne.

Mathias Landaeus om samtalsgrupper för musiker

Mathias Landaeus om samtalsgrupper för musiker

Mathias Landaeus är frijazzmusikern från Lund som numera huserar I Höör. I höst startar han, tillsammans med Musikcentrum Syd, en stödgrupp för musiker med inspiration från samtalsterapin Re-evaluation counseling . I detta avsnitt av MCS-podden berättar han mer om stödgruppen och om livet som jazzmusiker på och bakom scenen.

Skrämmande siffror: Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Skrämmande siffror: Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Musikcentrum Riks uppföljande Corona-enkät ger en mycket oroande årsprognos gällande landets professionella musiker och artister. Sammanlagt beräknas över 40 000 speltillfällen att ställas in och den sammanlagda förlorade intäkten uppskattas till mer än 171 miljoner kronor. Undersökningen visar att var tredje musiker är på väg att lämna yrket.

Omtag Podcast

Omtag Podcast

I denna podcastserie kommer vi att blanda och ge kring vad som är aktuellt för våra medlemmar inom musikbranschen, om smått och stort, bakom scenen och framför scenen. I de två första avsnitten berör vi den live-videostreamade konserten. Här pratar Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark om deras erfarenhet av att producera egna live-streamade konserter, om tekniken men också innehåll och publikinteraktion.

DET ÄR BRÅTTOM NU!

DET ÄR BRÅTTOM NU!

Under sommaren har röster höjts som ifrågasatt varför restauranger och köpcentrum kan samla hundratals eller tusentals besökare, samtidigt som nöjesfält och konsertställen måste hållas stängda. Exemplet med Pite Havsbad är väldigt talande: 250 personer kan utan problem äta på restaurangen – men om Danny Saucedo går upp och kör några låtar måste drygt 200 personer genast resa sig och gå.

Pressmeddelmande: Första siffrorna om hur coronakrisen drabbar frilansmusiker

Första siffrorna om hur coronakrisen drabbar frilansmusiker

Musiklivet är i kris och tusentals frilansande musiker och artister har på några veckor förlorat sina möjligheter att försörja sig. Det hot som vilar över hela musiklivet, festivaler, konserthus, klubbar, produktionsbolag är ytterst allvarligt men det är de frilansande musikerna som drabbats allra snabbast. 

När krisrapporterna om en närmast utraderad livemusik-vår för frilansande musiker nådde oss i mitten av mars tog Musikcentrum i Öst, Väst och Syd fram en kort enkät för att kartlägga de omedelbara skadeverkningarna inom musiklivet. Vi har riktat oss till alla frilansande yrkesverksamma musiker och gensvaret har varit stort. 1319 yrkesverksamma musiker (319 musikgrupper/soloartister) har beskrivit det aktuella läget. Läs mer i bifogade pressmeddelande.

Pressmeddelande PDF